location: Sandhurst, Gauteng | interior design: Mêha Art & Interiors – Diane Tevoedjre / Dawie Griesel / Theodora Meselane | architecture: Jean Massyn | images: Roxzahne – InfrastructurePhotos

The brief to designer Diane Tevoedjre of Mêha Interiors was to create a practical, upmarket penthouse, which seamlessly merged state-of-the-art technology with elegant sophistication. This spacious unit measures 334 square metres under roof; to which terraces and the rooftop pool deck add a further 189 square metres.

Says the designer: ‘We chose to ensure that all the items selected were procured from only the finest venues globally. And in certain instances, we had to approach these suppliers to adjust or change their product to ensure integration with the technology used in this project.’

During the planning phase, the Mêha team were required to travel to various European countries to assess the furniture and decorative accessories from various suppliers and make the final selections. It was necessary to adhere to a strict and well-organised schedule to ensure that the deadline was met.

Interior designer Diane Tevoedjre: ‘This was a challenge from the very beginning. From the first viewing of the penthouse to the initiation of the design phase of the project took almost a year. And several subsequent challenges were faced between these two milestones. Logistically, procurement was a long and arduous process because there were several bespoke and handcrafted items selected, and some of these took months to produce before they could be shipped.

‘Logistics caused further delays in the finalisation. Virtually all of the items specified needed to be shipped from their European countries of origin to South Africa. On arrival, they had to be safely transported from the port of entry to Gauteng, which in certain instances took several months.

‘There were several very large furniture items and sections of wall panelling that were too large to be transported by elevator to the 12th-floor penthouse. These items had to be rope-hoisted along the exterior of the building. It took immense planning and collaboration between various team members, as well as the kind consideration of Mother Nature herself. This to ensure that they reached the penthouse without being dropped, nor causing damage to the innumerable windows on the building’s façade.

‘The client has very specific interior tastes. These manifested in a balanced mélange of contemporary and classic design, plus raw elements and flowing lines to create the look and feel required. Specific instruction was that the spaces should not be cold and clinical, as sometimes occurs in contemporary design schemes. In summation, our brief was to create a warm and welcoming, international-class home.’

 

For the full article see Habitat #274 November / December 2019 | Habitat Online #4 December / January 2020

 

Newsletter Sign Up