location: Illovo, Sandton | architect: Jason Berchowitz

There was an original house on this stand, designed by renowned and prolific ‘70s architect Michael Sutton, a pioneer of earth-toned sculptural dwellings with an African feel. The site area was initially generous at 2 127 square metres, so the stand was subdivided and a new house built on the subdivided portion; which measures 733 square metres in total area.

The balance of the stand was purchased by the architect’s client and the existing house was subsequently altered and added to. Says Jason Berchowitz: ‘The brief was to create a contemporary modern home using key aspects of the original house, as well as transforming this old structure into a new and exciting space.

‘The existing house had a combination of concrete and steel roofs, but the client wanted the feel of large volumes and off-shutter concrete throughout. So we removed all the existing lightweight roofs, raised the brickwork and substantially strengthened it to enable the erection of the required off-shutter concrete structures. We then finished these new surfaces with a timber-grain effect, employing an expert in this field to complete the job.

Full article appears in #250 November / December 2015 issue | Subscribe Now