location: Bardon, Queensland, Australia | architecture: Shaun Lockyer Architects | interior design: Kalka | photography: Cathy Schusler

A palette of sandblasted concrete, spotted gum timber and natural stone creates a robust, warm and timeless aesthetic in this recently built project on a 4 240-square metre stand, just seven kilometres from the heart of Brisbane.

Tucked away on a large bush stand that combines enviable city views and an acreage lifestyle within the inner city, this house draws its inspiration from modern roots, expressed through the juxtaposition of heavy vertical and light horizontal planes.

Says architect Shaun Lockyer: ‘The focal point here is the connection to the land and more specifically, the north-east aspect over the garden, pool and tennis court, all of which enjoy distant city views. The prerequisite was to create an impression that the owners would feel as though they were living in the bush when this is actually the inner city of Brisbane; this narrative underpinned
the project.

‘The vacant, sloping stand is of thick bush, where trees needed to be cleared and the land recontoured to utilise the flattest areas of the site. Having achieved this, my brief from the clients was to create a timeless, practical and poetic home.

‘Fortunately, they appreciated our interest in modern architecture and were keen to explore these themes, particularly the elements of materials with a low maintenance aesthetic. The home had to be able to grow with their family needs and engage with the surrounding landscape and environment; spatial flexibility was, therefore, an imperative from
the outset.

‘As a result, the planning of the structure was carefully considered for a growing family, with a long-term future in mind. Key ideas centred on simplicity, clarity and a minimalist palette of natural materials to reinforce these values and aspirations.’

While there were no specific problems, the architect recalls that to achieve the right outcome, a significant amount of work was required to be carried out on the site itself. ‘The nature of this kind of work is very often controversial when it’s underway, but embraced and appreciated once complete. Thankfully, the outcome justified the means and the house now sits as a testament – in being a sympathetic response to
the site.’

In elaborating the brief, the interior signature was justifiably important. The architect continues: ‘The clients encouraged the extensive use of concrete and timber from the beginning, wanting a tough and hardwearing home. Its widespread use has been softened by the introduction of grey ironbark and natural stone. These timeless and low maintenance materials were welcomed by the clients and synchronised perfectly with their brief.

 

For the full article see Habitat #271 May / June 2019

 

Newsletter Sign Up