location: Lippstadt, Germany, EU | interior design: Olaf Kitzig – Kitzig Interior Design | images: Christian Laukemper

This spacious 220 square metre bungalow projected the typical architectural style of ’60s Europe. It was subsequently extended through additional development to the side and cellar areas, adding 380 square metres of living space. The existing garages were then converted into a large and continuous total area, with generous glazing opening up to a spa and fitness area that accesses the inner courtyard.

This slideshow requires JavaScript.

The structure and technology of the bungalow also dated from the ’60s. A long, narrow swimming pool existed between the living area and the spa opposite, but the remaining metreage between the two buildings offered little space for planned construction so that a very cautious approach had to be taken. The pool was placed extremely close to the existing buildings and there was a possibility that the structures might sink, so to avoid this the pool had to be filled with concrete.

This slideshow requires JavaScript.

 In the existing structure were small, dark rooms, which were enlarged by opening walls to create a large living / dining area with adjoining kitchen. As a result, the floorplan was delineated into two by the new layout: a private sleeping / retreat area and a generously appointed living space in which guests are entertained. In all areas, floor to ceiling windows were installed to allow maximum natural light into the interior. White walls and classical oak floors from the region provide an optimal shell for this interior concept and the client’s art collection.

This slideshow requires JavaScript.

The brief to the designer was to establish a signature evoking bright, light-flooded and essentially modern interior design offering plenty of open space. In addition, there were to be optimal surfaces for the presentation of various art objects, installations and paintings.

Says interior designer Olaf Kitzig: ‘The works were to have room to unfold and present a representative character while fitting seamlessly into the interior design concept. The processing and use of high-quality materials was a prerequisite; overall to deliver an upscale, artistic ambiance with a definitive signature. The result is imbued with a unique character further determined by a sensitive appreciation of art.

This slideshow requires JavaScript.

’As many regional materials as possible were used: oak planks, Anröchter sandstone and local oak throughout the entire build. The cellar rooms in the basement were completely rebuilt and redeveloped through extensive reconstruction into an additional living area with high-quality fittings and fixtures. This now comprises a spacious dressing room, en suite bedroom and guest room, plus a wine cellar.‘

Newsletter Sign Up