location: Cape Town Atlantic Seaboard | architecture: Jenny Mills Architecture and Interiors | interior design: Debra Parkington | landscape design: Nicholas Whitehorn | photography: David Ross | styling: Kate Boswell

The brief to architect Jenny Mills was to create a unique property that could function as a comfortable family home. Her client is a sophisticated, well travelled individual who has enjoyed exposure to world-class design and internationally renowned finishes and features. These expectations and requirements had to be clearly recognised and fulfilled.

She recalls: ‘We had to work with a height restriction and fully-ducted air conditioning, and from the outset we opted for large spans with very limited structural support visible, and high ceilings in proportion to the spaces. This proved to be a difficult set of problems to resolve. One of the solutions was that the ground floor air conditioning ducts should run under the floor and supply air through vents positioned at the aluminium sliding doors. Further, the basement services passages run under the lines of the glazing on the ground floor where the engineer had to use concrete walls and steel beams in the thickened concrete slab to eliminate
down-stand beams.’

This house needed to provide for varied moods, activities and configurations. Jenny Mills explains: ‘There was to be integrated living with relaxed intimacy and, although a fairly large home, its spaces were not to feel detached from each other. We arranged them so that the core staircase created a strong sense of connectedness. The main entrance is very generous and connects the entrance courtyard with the main garden and pool spaces. The living diagram is a very simple ‘L’ shape with the corner being the double volume stair and entry courtyard.

For the full article see Habitat #252 March / April 2016